preskoči na sadržaj

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC

Login
Tražilica

Državna matura 2017./18.

PROJEKTI

National Archive in Strigova; the basic procedure of storing documents

Radionice za Dan Grada Čakovca

Now we move 2015.

Natječaj na Anteni Zg

SŠČ na Kongresu o boli

Move week

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Moje Europass iskustvo s Malte - Luka Kraljić
Autor: Almir Škvorc, 6. 11. 2017.

O mobilnosti kao mogućnosti obavljanja stručne prakse izvan granica Lijepe Naše saznao sam od prijateljice koja se prijavila za odlazak na Maltu.


Čim mi se pružila prilika da se i ja prijavim, bez razmišlja sam to i učinio. Za prijavu smo trebali ispuniti dokument s ocjenama iz nekoliko predmeta i napisati motivacijsko pismo. Uz to smo pisali i test iz njemačkoga ili engleskoga jezika, ovisno o državi u koju smo putovali. Uskoro smo dobili rezultate, ali i obavijesti o obvezama koje je trebalo ispuniti prije samoga polaska, a to su otvaranje kunskog žiroračuna, pohađanje dodatnih sati stranoga jezika na kojima smo uglavnom učili stručnu terminologiju te potpisivanje ugovora. Kad smo sve to uspješno riješili, mobilnost je mogla započeti.

Krenuli smo rano ujutro autobusom do bečkoga aerodroma odakle smo avionom za dva sata stigli na Maltu. U bolnici u kojoj smo obavljali strukovne vježbe vidjeli smo i naučili puno. Organizacija i način rada prilično se razlikuju od našega. Mnogo je više stručno osposobljenoga osoblja pa je rad na odjelu automatski puno lakši. Bolnica je opremljena mnogim pomagalima koja medicinskom osoblju smanjuju fizičke napore poput podizanja bolesnika iz kreveta. I sama je atmosfera puno opuštenija pa bolesnici imaju dosta slobodnog vremena koje mogu provesti na različite načine. Mogu šetati po cijelom kompleksu i oko njega, otići u obližnji cafe-bar, razgovarati sa svakim zaposlenikom i pacijentom, primati svakodnevne posjete svoje obitelji.

Vrlo je važno što znanje koje smo stekli boraveći na Malti nije bilo isključivo stručno. Puno smo naučili kako se općenito snalaziti u novim situacijama i na novim lokacijama. Upoznali smo gradove Vallettu i Mdinu te njihove kulturno-povijesne zanimljivosti (posebno su nam zanimljive bile katakombe). Sve u svemu, projekt mobilnosti na Malti pozitivno je iskustvo. Uistinu se isplati potruditi se i uključiti u mobilnost jer je korist našega boravka na Malti višestruka: neponovljiva prilika besplatnoga odlaska u stranu državu, usavršavanje struke, stranoga jezika te usvajanje mnogih socijalnih vještina. Osim toga, tu su i Europass dokumenti o obavljenoj stručnoj praksi koji pospješuju naše buduće poslovne prilike u struci.