preskoči na sadržaj

SREDNJA ŠKOLA ČAKOVEC

Login
Tražilica

Državna matura 2017./18.

PROJEKTI

National Archive in Strigova; the basic procedure of storing documents

Radionice za Dan Grada Čakovca

Now we move 2015.

Natječaj na Anteni Zg

SŠČ na Kongresu o boli

Move week

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Moje Europass slovensko iskustvo - Marcela Sedmak
Autor: Almir Škvorc, 6. 11. 2017.

Obavljanje stručne prakse izvan Hrvatske bila je izvanredna prilika koju nisam htjela
propustiti jer se ne pruža često.


Na mobilnost sam se prijavila kako bih proširila svoja dosadašnja znanja te stekla nova iz stručnih predmeta Masaža, Fizikalna terapija i Kineziterapija. Uz to, u Sloveniju me vukla i znatiželja. Puno me toga zanimalo: način rada, način na koji se provode neke od tehnika koje smo učili u školi, samo radno mjesto, razlikuje li se ono od našeg, po čemu i koliko… Bila sam sigurna da će mi nova iskustva i znanja uvelike pomoći u daljnjem školovanju te jednoga dana u zapošljavanju. Za mobilnost sam se pripremala u radionicama organiziranima u školi na kojima smo učili o Sloveniji i njezinim kulturnim znamenitostima, ali i ponavljali gradivo iz stručnih predmeta.

Stručnu sam praksu obavljala dva tjedna u Termama Vivat, u wellness-centru koji nudi razne vrste masaža, kupki, anticelulitnih tretmana, pedikura i tretmana za mršavljenje. Bilo je zanimljivo naučiti novu tehniku masaže koju sam primjenjivala i usavršavala cijelo vrijeme obavljanja stručne prakse, a svidjele su mi se i prostorije s vrlo opuštajućom atmosferom u kojima se provodi masaža. Među ostalim, vidjela sam primjenu magnetoterapije, sudjelovala kod izvođenja hidrogimnastike, pripremala šator kraj bazena u kojem se izvodila masaža, pripremala i pospremala prostorije za masaže. Naučila sam pripremati oblog od gline i biljni oblog, naučila kada se koriste i na kojim se područjima tijela primjenjuju. Svi zaposlenici u Termama Vivat bili su jako ljubazni, pokazali mi sve što rade i kako rade, objasnili što je bitno kod pojedinih tehnika te uvijek bili spremni pomoći mi ako nešto nisam razumjela ili znala.

Osim novih znanja iz stručnih predmeta dobila sam puno više samopouzdanja i postala samostalnija. Uz to, proširila sam svoje znanje slovenskoga jezika i upoznala Sloveniju. Naime, našlo se vremena i za izlet u Ljubljanu gdje smo posjetili Zmajski most, Tromostovje, katedralu sv. Nikole, prošli kroz ljubljansku tržnicu i Prešernov trg, te Maribor na čijem smo glavnom trgu u centru grada vidjeli spomenik žrtvama kuge. Mobilnost mi se jako svidjela i opet bih ju ponovila. Svima bih preporučila ovo iskustvo koje je korisno i za daljnje školovanje, i za buduće zapošljavanje i za usavršavanje stranoga jezika. Uglavnom, mobilnost je prilika koja se ne propušta.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju